Fanatieke strijd quiz-avond brengt leven in de brouwerij

Zeven ronden van tien vragen kregen de deelnemers van de quiz-avond op vrijdag 29 maart voor de kiezen. Over onder meer sport, aardrijkskunde en bijbelkennis werden de ruim tachtig deelnemers uitgebreid aan de tand gevoeld. Al vanaf de eerste vraag voelen de teams de uitdaging om het zo goed mogelijk te doen en al snel is de strijd in de Kroanseal van De Lantearne zo fanatiek dat zelfs de toeschouwers meedoen aan de quiz.

Muisstil is het in de zaal wanneer de quizmasters Nynke en Janko de vragen stellen; hard wordt er gejuicht wanneer bij de beantwoording ervan een goed antwoord blijkt te zijn gegeven. Na drie ronden wordt er een eerste tussenuitslag gegeven. “Sommige vragen waren best wel pittig,” zo is de algehele beoordeling. “Maar er waren ook vragen bij die wel iets moeilijker hadden gekund.”

De Soulsisters gaven zich als eerste van de tien teams op en al snel volgden It Trije Span, de Israëlgangers en de Tsjikkies. Met z’n vieren zijn De Kostertjes de enigste kerkelijke organisatie die zich heeft ingeschreven. De mannen die iedere zondag de kerkzaal pico bello in orde hebben, schoppen het uiteindelijk tot een gedeelde vierde plaats.

“Je wordt er echt super fanatiek van”, zo beleeft Esther Hoekstra de quiz-avond. Zij is door vrienden gevraagd om mee te doen in een team en zorgt als lid van de plaatselijke zustergemeente CGKV op deze manier zelfs voor een interkerkelijk verbinding. “Zo’n quiz-avond kunnen we bij ons ook wel houden.”

“Dit brengt leven in de brouwerij”, zo roept een van de toeschouwers die duidelijk wel veel meer samen wil doen met gemeenteleden dan alleen de zondagse samenkomsten. Juist dat is het doel van het organiserende Zegencafé. “We zoeken verdieping en meer contact met elkaar en proberen dit te bereiken door het organiseren van activiteiten”, aldus Elizabeth van Houten.

De Fam met Marnick, Jacob, Bert en Peter wint uiteindelijk de quiz-avond

“De muziekronde vond ik wel een beetje moeilijk”, oordeelt Marnick Santema als een van de jongste deelnemers die wellicht de vragen over muziek uit de tachtiger jaren niet kent. Zijn pake Jacob Hielema wist maar al te goed dat de Shalom Singers in die tijd tophits scoorden in de gereformeerde kerk en dat Boney M het zomerse nummer zingt waarop iedereen lekker meedeint wanneer er een fragment van gedraaid wordt.

“Alle generaties hebben we vertegenwoordigd in ons team”, legt Hielema de tactiek uit als zijn team De Fam met 57 punten de quiz-avond wint en met een vleespakket naar huis gaat. Uit de complimenten en het positieve commentaar dat wordt gegeven op de uiterst gezellige avond trekt het organiserende Zegencafé de conclusie dat er duidelijk behoefte is aan dit soort activiteiten.

Aan het einde van de avond roept toeschouwer Grietsen Fokkens – die aanvankelijk alleen maar even komt kijken – om het hardst dat zo’n quiz-avond volgend jaar weer op het programma moet staan. Hij is niet de enige die het een geweldige avond vond die wel voor herhaling vatbaar is.

Naast de vele enthousiaste deelnemers en het spontane publiek dankt Zegencafé ook De Lantearne voor de lekkere hapjes, Keurslager Albert en Aukje en Bakker van der Bijl voor de prijzen. “Ook wij kijken enthousiast terug op de avond en gaan kijken waar zoal meer behoefte is aan bindende activiteiten binnen de gemeente.”

Eén reactie op “Fanatieke strijd quiz-avond brengt leven in de brouwerij”

1. Een geslaagde avond, opbouwend, verbindend in een gezellige sfeer. Een uitstekende startavond van het Zegencafé. Advies: doorgaan met dit soort activiteiten. Dank aan de organisatie!